Antwerpse Handjes: de legendarische koekjes van de koekenstad

high tea in antwerpen tearoom lints
High tea in Antwerpen? Verwen jezelf bij Tearoom Lints
10/05/2018
broodjes in antwerpen zalm
Broodjes in Antwerpen: De lekkerste broodjes uit eigen bakkerij
07/06/2018
antwerpse handjes tearoom lints

Op de gevel van het MAS, in het logo van brouwerij De Koninck en in de etalage van elke Antwerpse bakker of chocolatier. Antwerpse Handjes zijn overal aanwezig en duidelijk geliefd door heel de koekenstad. Jong of oud, geen enkele sinjoor zegt nee tegen een heerlijk Antwerps Handje! Maar is het altijd al een lekkernij geweest?

Waar komen Antwerpse Handjes vandaan?

Antwerpse Handjes maken al heel lang deel uit van de geschiedenis van Antwerpen. Zo werd dit Antwerps symbool al in 1500 voor het eerst beschreven in de legende van Silvius Brabo. Brabo was een moedige Romeinse soldaat die de Schelde wou oversteken. Deze werd echter streng bewaakt door een angstaanjagende reus, Druon Antigoon, die van iedere schipper een hoge tol eiste. Wie niet betaalde, werd zonder pardon een hand afgehakt!

Brabo die niet van plan was om de reus nog meer tol te betalen, nog zijn hand te laten afhakken, trok dapper ten strijde tegen Antigoon. Hij doodde hem, hakte de wrede reus de hand af en wierp ze vervolgens in de Schelde. De legende van het Antwerpse Handje was geboren!

Het duurde echter nog enkele eeuwen voordat het Antwerpse Handje zijn eerste strepen als lekkernij zou verdienen. Het werd namelijk pas voor de eerste keer gebakken in 1934 op een wedstrijd voor banketbakkers. Jos Hakker bedacht toen de befaamde koekjes en kreeg dankzij de wedstrijd veel lof en belangstelling voor zijn creaties in de Scheldestad.

 

antwerpse handjes verpakking lints

 

Een Antwerpse delicatesse

Niet alle bakkers en chocolatiers in Antwerpen hebben de toestemming om échte Antwerpse Handjes te verkopen. Er is een officiële erkenning door de Syndicale Unie vereist vooraleer men met deze koekjes aan de slag mag gaan. Hierdoor is de kwaliteit en de faam van het Antwerpse Handje gewaarborgd en blijft het een lekkernij om naar uit te kijken bij koffie of thee.

Een Antwerps Handje vind je doorgaans in 4 versies, allemaal om ter lekkerst natuurlijk:

  • Een koekje gemaakt van boterbiscuit met geschaafde amandelen
  • Een chocolaatje zonder vulling (caraque)
  • Een chocolaatje met een vulling van hazelnootpraline
  • Een chocolaatje met een vulling van marsepein en Elixir d’Anvers

Jaarlijks wordt er een ontwerpwedstrijd door Antwerpen Koekenstad georganiseerd om zo de koekjes in een nieuw jasje te steken. De winnende ontwerpen worden gebruikt op de verpakking van de Antwerpse Handjes & gaan de wereld rond in een reizende tentoonstelling. Ben je creatief aangelegd of heb je een enorme passie voor deze geliefde Antwerpse koekjes? Zend dan zeker je ontwerp in!

Heerlijk bij koffie of thee

Heb je vrienden op bezoek of wil je iemand verrassen met een lekker en typisch geschenkje? Dan zijn Antwerpse Handjes de koekjes waar jij op zoek naar bent! Wat meer is: zijn kenmerkende vorm van een handje wordt beschouwd als een teken van vriendschap. Wat een perfect excuus om gezellig bij te kletsen bij een lekkere koffie of thee!

Patisserie Lints is een officieel door de Syndicale Unie erkend verkooppunt! Spring dus zeker eens binnen in onze aantrekkelijke, rijkgevulde winkel of beter nog: kom ze gezellig proeven in onze tearoom of op ons zonnig terras, bij één van onze heerlijke koffies of thees. Heel graag tot snel!