Worstenbrood & appelbollen eten in Antwerpen

quiche in antwerpen-min
Quiche in Antwerpen: De lekkerste quiches uit eigen bakkerij
22/11/2018
verse-soep-in-antwerpen
Verse soep in Antwerpen: 5 lekkerste soepen van Tearoom Lints
24/01/2019
worstenbrood appelbollen antwerpen

Op zoek naar de lekkerste worstenbroden & appelbollen van Antwerpen? Slechts één adres: Patisserie & Tearoom Lints! Terplaatse komen genieten of gezellig thuis, alles kan en… Verloren Maandag of niet, goesting in heerlijke worstenbroden en appelbollen zal er altijd zijn!

Verloren Maandag & broodkoeken

Worstenbrood en appelbollen eten op Verloren Maandag: het is een eeuwenoude traditie die we in Antwerpen graag in stand houden. Vele families maken er een gezellige gewoonte van om samen op de eerste maandag na Driekoningen te genieten van deze knapperige broodkoeken, recht uit de oven. Is er een mooiere manier om het nieuwe jaar goed in te zetten?

worstenbrood appelbollen antwerpen oven

Maar waar komt deze mooie traditie vandaan? Hier kunnen we niet meteen één antwoord op geven want er doen verschillende verhalen de ronde:

Zo zou Verloren Maandag afstammen uit de Middeleeuwen. Op “Verzworen maandag” legden de Antwerpse ambtenaren de eed af en werd er dus volop gefeest. Van al dat feesten kregen de ambtenaren honger, dus trakteerde de stad hen op worstenbrood en appelbollen. Omdat er die dag uiteraard niet gewerkt werd, veranderde de naam langzaamaan naar “verloren maandag”.

Volgens andere bronnen zou de traditie begonnen zou zijn bij het nieuwjaarsfeest van de gilden. De eerste maandag na Driekoningen kwamen ambachtslieden van Antwerpen samen om het nieuwe jaar te vieren met sloten drank. De herbergiers wilden de drankconsumptie nog opdrijven en om de ambachtslui langer in de zaak te houden werden hen zoute broodjes (worstenbroden) aangeboden.

Voor een laatste versie moeten we naar de haven van Antwerpen. Daar trakteerden de natiebazen de havenarbeiders op de eerste maandag na Driekoningen op een nieuwjaarsdrink. Op café kregen ze bij hun drankje ook een warm hapje, bestaande uit meestal onverkoopbaar,dus verloren vlees en brood. Een zoveelste verklaring voor Verloren Maandag.

Worstenbrood & appelbollen eten in Antwerpen

 

worstenbrood appelbollen antwerpen eten

 

Het is mooi te zien hoe de traditie tot op vandaag nog steeds geestdriftig en bijna algemeen gevierd wordt in Antwerpen. Voor elke bakkerij in Antwerpen is het dan ook een hoogdag en nog steeds worden er in verschillende horecazaken worstenbroodjes aangeboden.

Ook bij Lints draait het allemaal rond worstenbroden en appelbollen in de periode van Driekoningen. Je vindt er zelfs verschillende soorten en varianten op het klassieke worstenbrood: met witloof, met kippengehakt, met zalm en spinazie… Er is zelfs een volledig vegetarische variant !

 

worstenbrood appelbollen antwerpen varianten

 

Eén constante vind je echter in ons ganse assortiment: ongeëvenaard, knapperig bladerdeeg en prima kwaliteitsvulling. Reden genoeg om deze heerlijkheden te komen uitproberen!

Reserveren of bestellen?

Wil je gezellig in onze tearoom van je worstenbroodje genieten? Op Verloren Maandag raden we je zeker aan om via deze link een tafeltje te reserveren. Op doordeweekse dagen hoeft dit niet en kan je gewoon binnenspringen om te komen smullen van onze worstenbroden, appelbollen, pateekes… en al wat onze menukaart je biedt.

Wil je eerder thuis of op je werk proeven van onze heerlijke broodkoeken? Bestel dan online het gewenste aantal worstenbroden en/of appelbollen in de webshop van lints. Kom je bestelling op een tijdstip naar keuze ophalen en geniet van een van de lekkerste tradities van Antwerpen!

Tot snel en… smakelijke Verloren Maandag!